De ene toren is de andere niet.

geplaatst in: krantenartikel | 0

De laatste tijd is er nogal wat commotie over de torens in de gemeente Bergen.

U vraagt zich af wat moet een landelijke gemeente met al die torens. Natuurlijk elk dorp heeft zijn kerktoren die je de weg wijst naar het centrum van je dorp. In het verleden sloeg de kerkklok nog elk uur, maar ja dat is verleden tijd.

In Wellerlooi echter was dat niet voldoende want in een antiek Dorpsontwikkelingsplan was ook een uitkijktoren opgenomen. Niemand had daar nog aan gedacht tot op het moment van de behandeling van een bestemmingsplanwijziging en zie daar een multifunctionele toren aan de oever van de Maas. Een attractie  gelegen aan misschien wel het smalste straatje van Wellerlooi. Van inspraak bij dit soort projecten kan natuurlijk geen sprake zijn. Of die te hoog is? Wie maakt het uit.

Het gevolg is dat de rechter zich moest uitspreken of de belangen van de burgers niet geschaad werden.

In Nieuw Bergen is een zogenoemde “landmark” neergezet  als vervanger van de ontbrekende kerktoren.

Deze toren staat in het hart van Mosaique en wordt al in de volksmond als moskee aangeduid. De architectuur is zo wezensvreemd  en hij staat zo slecht gesitueerd in zijn omgeving dat het moeilijk is er een goede bestemming voor te vinden. Horeca ,horeca wordt er geroepen en niets anders alsof je in een leeg winkelcentrum na het winkelen in een van de supermarkten  van ellende alleen nog de kroeg in kunt gaan.

Afferden heeft ook een toren maar die staat leuk te zijn op de hei in de Maasduinen en daar heeft niemand last van.

De fractie Kern hoopt dat ze in Siebengewald verstandig zijn en ook niet met een plan komen voor een toren alleen omdat de andere dorpen dat ook hebben.

In Well zullen ze wel nadenken  of ze wel een extra toren willen maar wij denken  dat die noodzakelijk zal worden na het aanleggen van de nieuwe dijken.