Het veerhuis in Aijen moet open!

geplaatst in: Uit de dorpsgemeenschap | 0

KERN Bergen pleit voor initiatieven, mogelijkheden, meedenken met ondernemers, die zich hoe dan ook inzetten voor de leefbaarheid. Zo zetten Patrick Tabak en Bianca van Sleeuwen zich in om voor Aijen het Veerhuis te kunnen behouden . Wat een verademing dat zij de zorg van vele Aijenaren wegnamen, door het pand te kopen en een gedeelte te laten gebruiken door een stichting die de activiteiten in Aijen zouden kunnen blijven houden, en dat zonder winstoogmerk. Gewoon om de inwoners van Aijen hun eigen plek te gunnen om de Carnaval, het Dorsfeest en plaatsgebonden festiviteiten te kunnen vieren. Vanaf maart 2020 zijn ze hiermee bezig, in januari 2021 is de stichting een feit, HOERA! Eindelijk een positief bericht in deze Coronatijd. Een jaar hebben ze moeten overleggen over een vergunning van een reeds bestaande horecazaak. Hoeveel overwegingen moeten er worden gemaakt? Veel te veel, vindt KERN. Maar ja, niet terugkijken, het feest kan beginnen….toch? Wat schets onze verbazing: de ondernemer komt terug van een bezoek aan het gemeentehuis met een nieuwe opdracht. KERN gelooft niet in sprookjes maar dit lijkt verdacht veel op het sprookje Repelsteeltje. Telkens wanneer de ondernemer ervan uit kan gaan dat het plan ten uitvoer kan komen, liggen er nieuwe eisen en voorwaarden waaraan voldaan moet worden. En wat voor Aijen het ergste was dat kon gebeuren, gebeurde ; het ondernemerspaar legt het bijltje erbij neer. Zij kregen de opdracht om parkeerplaatsen aan te leggen bij het Veerhuis, de eerder aangelegde parkeerplaats moest notabene onder het dreigen van een dwangsom worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat.   Hoe dan? Je mag in een 30 km gebied  overal parkeren. Dat de Dorpsraad zou klagen over parkeeroverlast kan KERN niet rijmen met de wens die in heel Aijen leeft om toch vooral hun eigen identiteit te mogen behouden en dat het verenigingsleven niet naar Bergen zou hoeven te gaan. 

Hoeveel dagen in het jaar zou het hier nou daadwerkelijk gaan om parkeeroverlast? Met de carnaval? Dat valt best onderling te regelen. En als we naar de dichtbijgelegen Loswal kijken, is hier ook een mogelijkheid om te parkeren. Maar het college wil het gewoon niet, wethouder Splinter ziet het probleem niet, er is duidelijk onder voorwaarden goedgekeurd en die moeten nu uitgevoerd worden, met alle financiële gevolgen voor het ondernemerspaar. Jullie kennen het sprookje van Repelsteeltje ook, dit zal geen garantie zijn dat het ophoudt. Maar wethouder Splinter is niet de enige in ons college, Wethouder Pekema voor de leefbaarheid zou met onze nieuwe wethouder Claudia Ponjee nu eens samen in de bres kunnen springen voor Aijen.

 Laat als college zien dat niet alleen een Project WellsMeer misschien belangrijk is voor onze burgers, het Veerhuis is dit voor Aijen in ieder geval wel.