De ondernemende gemeente.

geplaatst in: Uncategorized | 0

Zowel het college als de coalitie heeft uitgesproken dat ze willen investeren – en daarmee risico dragen – in diverse projecten in onze gemeente.

Dit lijkt een lovenswaardig uitgangspunt als er voldoende zekerheid is dat dit uiteindelijk Bergen als gemeenschap ten goede komt.
Dit ondernemen door een gemeente roept toch de nodige vragen op: Heeft een gemeente niet in de eerste plaats een maatschappelijke taak waarin geïnvesteerd dient te worden? Is het verstandig met publiek geld te investeren? Letten we op de wettelijke kaders? Hoe is de transparantie gewaarborgd? Hoeveel risico mag je nemen en hoe wordt dit bepaald?

Voor dit laatste is een deugdelijk investeringsplan in ieder geval een eerste vereiste. Bij een bank hoef je ook niet aan te kloppen zonder een gedegen onderbouwd plan en KERN zal ook altijd naar een onderbouwing vragen bij deze vaak met flinke bedragen gepaard gaande projecten.

Bij ondernemen hoort ook concurrentie en dat geldt dus ook voor de gemeente.

Als we een nieuw winkelcentrum bouwen is het niet sportief om een ander initiatief in de pauzestand te zetten en als er een particulier plan is voor een ontmoetingscentrum in Nieuw Bergen moeten we ook niet piepen omdat het in hetzelfde vaarwater zit als Den Asseldonk.

Anders moeten we als gemeente het ondernemen aan de ondernemers laten en in ieder geval zorgen voor een goed en voor iedereen gelijk ondernemersklimaat.