KERN bezoekt loonbedrijf van Lin

geplaatst in: Uncategorized | 0

KERN bezoekt loonbedrijf van Lin.

 

In het kader van het binnenkort vast te stellen gemeentelijk energiebeleid bracht een delegatie van KERN Bergen waaronder de fractievoorzitter Rolf Krijnen en het raadslid Patrick Robben op 23 januari een bezoek aan Loonbedrijf van Lin te Afferden. Allereerst werden we in het kantoor van het bedrijf welkom geheten door John van Lin en onder het genot van koffie en vlaai vertelde hij over het ontstaan en de groei van het bedrijf tot de huidige omvang waar tijdens het hoogseizoen enkele tientallen mensen werkzaam zijn.
Naast allerlei loonwerk voor agrariërs, verschillende overheden en andere bedrijven zijn er tegenwoordig nog twee andere pijlers onder het bedrijf die elkaar aanvullen en bijdragen aan de continuïteit van het bedrijf.
In de eerste plaats is dat de compostering van tuinafval en restproducten van gemeenten en haar inwoners en van bedrijven. Deze worden omgezet tot hoogwaardige compost waarbij het hout er uitgezeefd wordt om een moderne houtkachel te stoken.
KachelHierbij komen we bij de tweede nieuwe pijler: Het drogen van graan met deze hernieuwbare energiebron. De kachel heeft een capaciteit vergelijkbaar met een grote windmolen!
Na het droogproces wordt het graan afgevoerd om verwerkt te worden tot veevoer of petfood. Op deze manier worden verschillende kringlopen milieuvriendelijk met elkaar verbonden en gesloten.
Op het ogenblik heeft John nog verschillende uitbreidingsplannen maar loopt hij hierbij tegen een muur van wetgeving aan die een remmende factor kan worden om zijn bedrijf naar de toekomst toe door te kunnen ontwikkelen.
KERN vindt dat we als gemeente Bergen onze oorsprong niet moeten verloochenen en zo’n innovatief bedrijf moeten ondersteunen in zijn ontwikkeling en het zoeken naar nieuwe mogelijkheden, mede in het belang van onze groenafvalverwerking en werkgelegenheid.
Na een rondleiding over het bedrijf en onder de indruk van de omvang ervan namen we afscheid en bedankten John voor zijn gastvrijheid. Zijn telefoon had alweer verschillende keren onrustig gerinkeld: werk aan de winkel!