Bergse bibliotheek dreigt letterlijk te worden gehalveerd.

geplaatst in: Uncategorized | 0

Bergse bibliotheek dreigt letterlijk te worden gehalveerd.

 

 

Tijdens de recentelijk georganiseerde landelijke bibliotheekdag konden belangstellenden in de deelnemende vestigingen van Biblioplus zien en horen waar deze organisatie voor staat. Biblioplus heeft in de regio Land van Cuijk en Maasduinen naast de 7 vestigingen en 5 servicepunten maar liefst 66 bibliotheken op scholen.

In Bergen werd van deze gelegenheid goed gebruik gemaakt. Vele belangstellende burgers maar ook raadsleden van bijvoorbeeld KERN maakten van die gelegenheid gebruik.

KERN bezoekt bibliotheek
KERN bezoekt bibliotheek

Uit de verstrekte informatie bleek o.a. dat naast de 40 beroepskrachten er maar liefst 120 vrijwilligers met hart en ziel werken aan een zeer gevarieerd takenpakket. Naast de traditionele uitleningen vinden jaarlijks een keur aan vernieuwende activiteiten plaats waaronder het aanleren van internetvaardigheden aan ouderen en de ondersteuning van minder geletterden.

Nog net tijdens de vorige raadsperiode gaf de raad van Bergen opdracht om in 2017 op de bibliotheekwerkzaamheden in Bergen bijna de helft van het beschikbare budget te bezuinigen.

Alhoewel op grond van allerlei ontwikkelingen bezuinigingen niet kunnen worden uitgesloten vond KERN destijds al de voorgenomen bezuiniging van 150.000,- euro veel te fors en stemde als enige fractie tegen.

Fractievoorzitter Krijnen van KERN vond de uitleg van de medewerkers uitermate nuttig en werd zo zei hij “gesterkt in de gedachte dat het al dan niet op pijl houden van de omvang van de Bergense bibliotheek een kwestie is van kiezen”. Wat vind je belangrijker? Uitkijktorens en pleisterplaatsen, of toch liever een goed functionerende en volwaardige bibliotheek?