KERN bezoekt EcoFuels
Dit kwartaal zal het college van burgemeester en wethouders van Bergen haar lang verwachte energievisie presenteren waarin onder andere de ambities en kaders op het gebied van duurzame energieopwekking worden vastgesteld.
KERN Bergen bereidt zich door middel van diverse werkbezoeken voor op de daarop volgende energiediscussie.
Na een eerder bezoek van KERN in dit verband bij van Lin in Afferden zijn we op 7 mei jl. op excursie geweest bij EcoFuels gelegen naast het terrein van Laarakker Groenteverwerking te Well.
Op het bedrijf werden we verwelkomd en rondgeleid door Directeur Frank Laarakker.
EcoFuels is ontstaan vanuit de gedachte om meerwaarde te creëren uit het snijafval en reststromen uit de groenteverwerking van Laarakker en andere bedrijven uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie.
Dit wordt nu onder andere omgezet tot groene energie, CO₂ en schoon water.
Jaarlijks wordt zo 110.000 ton aan reststromen gebruikt, waaruit door middel van thermofiele vergisting biogas wordt gemaakt (1200m3/ uur) wat door motoren grotendeels wordt omgezet tot elektriciteit, voldoende voor 6000 huishoudens.
Daarnaast wordt een gedeelte van het gas nadat het aangepast is aan de aardgasnormen, toegevoegd aan het aardgasnetwerk.
EcoFuels produceert gemiddeld 90% van het opgestelde vermogen van 8,5 MW. Dit is dus ongeveer 7,5 MW.
Het CO₂ wordt in vloeibare vorm naar tuinbouwbedrijven gebracht waar het in de kassen wordt gebruikt voor de groei van de gewassen.
Gespecialiseerde medewerkers sturen de installaties 24 uur per dag en 7 dagen per week aan.
Dat Frank een ras ondernemer is, bleek ons wel uit zijn plannen om steeds toegevoegde waarde in zijn producten te blijven zoeken en het idee waarmee hij ons verraste om te onderzoeken of het plaatsen van windmolens bij zijn bedrijf mogelijk is.
Net als wij, ziet ook hij dus uit naar de aanstaande energienota waarin groene energie een belangrijk onderdeel dient te zijn.
De fractie KERN Bergen heeft het college inmiddels verzocht na te gaan of de constructie die de gemeente Landgraaf hanteert, ook in onze gemeente toegepast kan worden.
Landgraaf financiert zonnepanelen voor haar inwoners voor, zodat de burgers alleen een maandelijkse aflossing hoeven te betalen. Bovendien is bedongen dat voor ieder de BTW teruggevorderd kan worden. Een aanzienlijke kostenbesparing voor de burgers dus. Het college heeft inmiddels toegezegd aan de methode Landgraaf ook aandacht te besteden in de energienota van Bergen.