Taalachterstand

geplaatst in: krantenartikel | 0

Laaggeletterdheid.

In de 1Bergen van 12 oktober konden raads- of commissieleden van de politieke partijen op de raadspagina reageren op de volgende stelling:

‘Ongeveer een vijfde van het aantal basisschoolleerlingen in Bergen heeft moeite met lezen en schrijven. De bibliotheek is onmisbaar bij het ongedaan maken van deze taalachterstand’

Hier leest u de reactie van Peter Loermans, raadslid namens KERN:

laaggeletterdSteeds meer aandacht is er voor laaggeletterdheid, een overkoepelende term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van informatie. Denk aan het invullen van formulieren, het lezen van een medicijnbijsluiter, digitalisering enz. In Bergen betreft het een vijfde van de basisschoolleerlingen. Het verdient prioriteit dat er professioneler en ruimer aandacht aan dit probleem gegeven wordt, het opzetten van een taalhoek bij de dorpsbibliotheek is een begin, evenzeer vrijwilligers die taalmaatjes zijn bij de instromers. Niet alleen prestige projecten waar veel geld mee gemoeid is moeten in Bergen aandacht krijgen. Een participatiemaatschappij die er voor iedereen is, verwacht namelijk wel een bepaald niveau van lezen en schrijven.

Fractie KERN onderschrijft een actievere en professionele aanpak met gebruikmaking van alle beschikbare media.

Peter Loermans

Fractie KERN