De wreed verstoorde droom van een wethouder.

geplaatst in: krantenartikel | 0

Het was op een avond in 2006, de net aangestelde CDA wethouder Ben Buiting presenteert een plan om het winkelhart van Bergen te verrijken met een nieuw winkelcomplex op het Raadhuisplein. Het toverwoord is “funshopping”. Triomfantelijk geeft de nieuwbakken wethouder aan dat hij graag voor het einde van zijn termijn het lint voor de opening wil doorknippen.
Wat een ambitie, was toen mijn eerste gedachte. Let wel…..ik vind dat er niets mis is met een gezonde ambitie. Deze moet echter wel een gezond en haalbaar realiteitsgehalte hebben. Daar zit volgens mij het probleem, de CDA wethouder heeft zich een te grote broek aangetrokken en krijgt vervolgens alle ruimte om het torenhoge, ambitieuze project Mosaique te realiseren. Het mag wat kosten, maar dan hebben we ook wat.
Nu we negen jaar verder zijn, is het moment bijna aangebroken dat het lint doorgeknipt kan gaan worden. Winkels staan echter nog leeg en vanuit protectionisme wordt er in Siebengewald een plan voor een nieuwe supermarkt in de kiem gesmoord, door dezelfde wethouder. Bergen is een HEMA en een uitkijktoren -nog zonder exploitant- rijker, na een investering van 3,2 miljoen euro uit de gemeentekas, de eindafrekening en verantwoording naar de burger is nog in nevelen gehuld.
De CDA wethouder droomt waarschijnlijk niet meer over “funshopping” in Bergen, maar schrikt badend in het zweet wakker en denkt: “Zou de gemeente nog wel geld in kas hebben om een schaar te kunnen betalen, om het openingslint door te knippen!”.
De droom van de wethouder dreigt een nachtmerrie te worden, en de burger is vervolgens de dupe en blijft vertwijfeld achter. Oppositiepartij KERN is steeds sceptisch geweest over deze, in hun ogen, onverantwoorde ontwikkeling en blijft zich inzetten voor de leefbaarheid in alle dorpen van de Gemeente Bergen.