Geen vrienden maar tevreden burgers.

geplaatst in: Uncategorized | 0

 

Onderstaande tekst droeg fractieleider Rolf Krijnen 3 januari als “nieuwjaarstoespraak” voor op Maasland Radio in het programma Maasland Actueel, gevolgd door een interview met Piet Reintjes.
Het volledige interview vind je onderaan op deze pagina.

 

GEEN VRIENDEN MAAR TEVREDEN BURGERS.

 

Vroeger lag de macht bij de adel. Zij bewoonden veelal oude kastelen. Versterkingen tegen van buiten komend onheil. Je kon er als arme landarbeider schuilen tegen gevaar en onrecht.

De adel oefende de macht uit en de boeren moesten toentertijd een deel van de oogst afstaan aan de edelen. Nog niet zo heel lang geleden werd de adel betaald met appels en eieren.

 

Niet zelden werden de arme zielen onderdrukt door het Katholicisme. De Kardinalen en Bisschoppen deelden de macht veelal met de staat. De politieke macht van het Katholicisme brokkelt in de loop van de jaren af. Ook de kerk was vaak een schuilplaats voor het gewone volk en de echt armen konden er terecht voor een aalmoes. Het geven van een aalmoes door de zogenaamde aalmoezenier werd mede mogelijk gemaakt door goed rentmeesterschap. De vele landerijen en overige bezittingen werd vergaard door, al dan niet samen met de Hertogen en andere bestuurders, het gewone volk angstig en schuldbewust te maken. Maar vooral door het laten betalen van leges en andere ‘vrijwillige’ bijdragen. Tot de dag van vandaag wordt de privacy van Katholieken geschonden. Dit door de medewerking van de overheid om adreswijzigingen van diegenen met o.a. RK achter de naam door te geven aan de Kerkmeesters. Zo ook in het geval van ondergetekende. In mijn dossier komt de afkorting RK zelfs 2 x voor.

Machtig in onze moderne tijd is vooral de overheid: de landelijke, provinciale- en lagere overheid, de gemeente. Al sinds jaren beheerst de politiek het doen en laten van de gewone mensen.

Onder het mom van aanzien en betrouwbaarheid, samenwerken en goed rentmeesterschap wordt gewerkt aan “mensen gaan voor stenen”. De belangen van de burgers zijn bij de gemeente in goede handen, zo wordt beweerd. Het College van Burgemeester en Wethouders waakt over u. U kunt in het gemeentehuis altijd schuilen, vooral onder de luifel bij de ‘oude’ voordeur. Alles wat zich daar afspeelt, past in het straatje van de ‘oude politiek’. We hebben een bestuur waar Mosaïque oftewel muziek in zit. Net als vroeger de edelen en de Kerkmeesters weet ook de gemeente u te vinden. Toen de woningprijzen daalden en de burgers het in veel gevallen moeilijk hadden werden de belastingen (OZB) verhoogd met 25% in vier jaar. Nu de woningprijzen weer stijgen, worden de tarieven natuurlijk weer verlaagd denkt u? Vergeet het maar. Winst van de lagere overheid, uit de portemonnee van de burger euro 450.000,- euro. Ieder komend jaar weer. Prima rentmeesters toch?

De oude politiek wil graag dat u met hen bevriend blijft. De nieuwe politiek heeft geen behoefte aan vrienden, maar gewoon aan tevreden burgers aan wie recht wordt gedaan. Ook in moeilijke tijden.

Als u mijn nieuwjaarsboodschap nog eens rustig wil nalezen kan dat via onze site www.KERNBergen.com

 

Rolf Krijnen

(fractievoorzitter KERN Bergen)

 

Initialen: RK

Basisregistratie gemeente en (nu nog) kerk ook: RK

Klik HIER voor het interview.