Mosaïque moet naar de tandarts.
Op 4 december 2014, bijna 2 en een half jaar geleden, werden de eerste winkels in winkelcentrum Mosaïque feestelijk geopend. In april 2015 vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van de Gouverneur. Met ballonnen, spandoeken, dansende kinderen en ingerichte etalages zonder winkels erachter werd de leegstand gemaskeerd. Via Maasland Radio was dagelijks via een reclamespot te horen hoe geweldig het daar winkelen is. “ Kom naar Mosaïque, gezellig een dagje uit. Je slaagt er altijd” klonk het.
In het postnatale tijdperk voor Mosaïque was de DA drogist er nog, binnenkort vertrekt Zeeman. Er is ook sprake van 2 nieuwe vestigingen. Allereerst de HEMA en recentelijk een makelaarskantoor.
Ondanks intensieve en hoopvolle onderhandelingen is het de project ontwikkelaar niet gelukt meer nieuwe winkeliers te verleiden een start te maken. Dat is in ieder geval niet geslaagd.
Desondanks bestrijdt de ontwikkelaar Concept-nl bij monde van haar directeur Jos van de Ven, dat Mosaïque een mislukking is. Dit terwijl hij aangeeft dat er over 5 jaar nog minder winkels zullen zijn. Ik heb het al eens eerder gezegd: ‘ Mosaïque is de mooiste leegstand van Nederland.’ Om het nieuwe winkelcentrum heen zullen “holle kiezen” ontstaan zoals het leegstaande pand waar Jan Linders in huisde en ook na het vertrek van Zeeman, meldde de projectontwikkelaar dezer dag nog in De Limburger.
Alsof die panden geen deel uitmaken van ons winkelhart. Alsof daar geen ondernemers zijn gevestigd die vechten voor hun voortbestaan. Wethouder Buiting heeft ooit gezegd dat “niet de gemeente maar de projectontwikkelaar aan zet was om de leegstand tegen te gaan”.
Zijn opvolger, wethouder Splinter lijkt in zijn voetsporen te treden. Hij deed geen enkele poging om een ondernemer die in de nu al 2 en een half jaar leegstaande toren een horeca aangelegenheid met (30 m2) slijterij wil realiseren tegemoet te komen. Voor die 30 m2 moet de bestemming worden aangepast. De wachttijd bedraagt ongeveer een halfjaar. Nu beginnen had gekund met een verkorte procedure. Keurig binnen de wet. Het college en alle raadsfracties weigerden met de door KERN aangedragen oplossing in te stemmen. Resultaat? Daags na het raadsbesluit is de nieuwe exploitant afgehaakt. Nog meer resultaat? Ja, de nieuwe eigenaar van de toren start een bezwaren prodedure en zal ongetwijfeld schadeloosstelling eisen.
Tenslotte. Een bestuurslid van de winkeliersvereniging wil de schijn ook graag ophouden. Hij vermeldt in diezelfde uitgave van De Limburger dat Zeeman pas de eerste winkel is die vertrekt.
Laten we maar afspreken dat de DA drogist (en de mensen die met hart en ziel aan het voortbestaan werkten) nooit bestaan heeft.
Hopenlijk vestigt zich, naast een schooltje (“je slaagt er altijd”), dat haar intrek heeft genomen in het pand van de voormalige DA drogisterij er zich ook een tandarts om de in toenemende mate onstane ‘holle kiezen’ te vullen.
KERN heeft in de raad voorgesteld een stuurgroep in te stellen teneinde een poging te doen de leegstand eens echt aan te pakken. Dat was wat teveel gevraagd. De wethouder was “wel bereid” tot overleg en het verstrekken van informatie over Provinciale proef om winkelharten nieuw leven in te blazen. Holle kiezen vullen en aan de beademing zullen we maar zeggen.
Rolf Krijnen,
(fractievoorzitter KERN Bergen)