Energielandgoed Wells Meer op de lange baan.

geplaatst in: Uit de raad | 0

Wat eigenlijk al langer in de lucht hing werd in de commissievergadering van 2 april 2025 bevestigd. De realisatie van Energielandgoed Wells Meer kan niet voor 2030 verwezenlijkt worden.

Nu nog wijds landbouwgebied.

Om het slecht nieuwsbericht te brengen werd Willem Enklaar van energieadviesbureau Stel ingevlogen.

Via een raadsinformatiesessie van  RES NML en via de media wisten we al dat ter voorkoming van netcongestie eerst een nieuw hoogspanningsstation in Boxmeer gebouwd moet worden voordat via Venray de aansluiting met Wells Meer gemaakt kan worden. Deze aansluiting zal daardoor op zijn vroegst in 2030 gerealiseerd zijn.

Wat in 2017 begon als een mooi droombeeld voor sommige partijen dreigt toch langzaam te veranderen in een mogelijke nachtmerrie waar KERN altijd voor gewaarschuwd heeft.

Inmiddels hebben we ongeveer 4 miljoen euro uitgegeven aan de ontwikkeling van dit project.

KERN is niet tegen een geleidelijke overstap van fossiele naar hernieuwbare energie. Onze bedenkingen tegen dit grootschalig project staan echter nog steeds overeind. Om de belangrijkste te noemen:

  • Het financiële risico dat een kleine gemeente loopt bij een dergelijk project met een omvang van rond de 200 miljoen euro is naar onze mening veel te groot.
  • Het oorspronkelijk verwachtte jaarlijks rendement van meer dan 10% lijkt ons niet realistisch.
  • Het verlies aan landbouwgrond met het daaraan gekoppelde verlies aan voedselproductie en werkgelegenheid wordt steeds meer erkend als een urgent probleem.
  • Het omvormen van een open cultuurlandschap naar een grootschalig industrieel energielandgoed vinden we ongewenst.

We leven inmiddels in een andere werkelijkheid dan in 2017. De snelle energietransitie zorgt voor een hoge energierekening met een haperende economie en naar het buitenland vertrekkende bedrijven tot gevolg.

Voedselzekerheid staat vanuit strategisch oogpunt op de politieke agenda en het politieke klimaat rondom windturbines en zonnepanelen op landbouwgrond is aan het schuiven. Dit maakt ook de benodigde subsidie zoals SDE++ om het project Wells Meer rendabel te maken niet meer vanzelfsprekend.

De vraag is nu of er in de gemeenteraad van Bergen nog plaats is voor discussie over het realiseren van dit project of dat er door een meerderheid van de raad volhard wordt in de ingeslagen weg om gezichtsverlies te voorkomen. Whatever it takes.