Bewijslust? Of Bewijslast?

geplaatst in: Uit de raad | 0

Bewijslust? Of Bewijslast?

 

Maandag avond 11 juli jongstleden werd in de gemeenteraad te Nieuw-Bergen de jaarrekening 2015 vastgesteld. Het is een heel traject gebleken waarbij de controleverklaring net op tijd binnen was en gelukkig een goedkeurende bleek te zijn in dit hectische jaar. Dat betekend dat 1 en ander binnen de kaders van de wet is verantwoord in het eindproduct de jaarrekening, niet zijnde het jaarverslag.accountancy

Er bleef uiteindelijk geld over en wat schetste de verbazing, de coalitie heeft de winstuitdeling al in de jaarrekening van 2016 verwerkt! Van het batig saldo van € 2,9 mln, waarvan € 1,8 Mln als overlopende budgetten mee het nieuwe jaar in gaan, toch € 1,1 mln over, wat een feest. Men heeft bedacht om alvast € 615.000,- voor de oranjebuurt in Afferden te bestemmen, € 125.000,- voor verbetering huisvesting personeel, € 150.000 aan reserve vluchtelingen opvang AZC en € 9.823 aan reserve decentralisatie. Blijft over €192.000 wat toegevoegd is aan de algemene reserve.

Het grote graaien begint dit jaar dus al met terugwerkende kracht, immers nieuw beleid wordt altijd behandeld met de kadernota en verwerkt in de begroting voor het volgend jaar, mooi voorzien van plannen en onderbouwingen. Nadat KERN dus om de plannen en onderbouwingen had gevraagd werd gesteld dat die nog wel zouden komen. De omgekeerde wereld dus. KERN stelde hierop het alom geprezen goed rentmeesterschap van het CDA aan de kaak en werd bediend door de fractieleider van het CDA die dit helemaal geen probleem vond en ook nog eens iedereen complimenteerde met deze “geweldige” jaarrekening!

Nu zeg ik u dat het al een rare vertoning was met een discussie omtrent 4 versies van een jaarrekening, waarvan de laatste ook nog eens net voor de vergadering aan de stukken was toegevoegd en zodoende in overtreding met het interne reglement van orde waarin staat dat de Raad tijdig (een week van tevoren) de stukken moet hebben om te kunnen beoordelen. Blijkbaar wilde men niet aan de discussies omtrent de bovengenoemde verdeling en met het vaststellen van de jaarrekening was dat dan opgelost. Hoezo AZC, hoezo vluchtelingenopvang en wil de oranjebuurt überhaupt wel opgeknapt worden na de debacles met de dorpsstraat in Afferden? Geen flauw idee, immers geen plannen, geen onderbouwingen, geen discussie, maar wel goed rentmeesterschap!

Nu was er ook nog een akkefietje met een wethouder die blijkbaar van het hele gebeuren in de raad, dat heet verantwoording afleggen, geen energie meer krijgt. Dat schreef zij dan ook hartelijk in de met de belastingcentjes van de burger betaalde gemeente column. Jawel, goed rentmeesterschap is hard werk en kost nu eenmaal energie. Onderbouwen en plannen maken kan de verantwoordingslast vereenvoudigen en de Raad hoort deze plannen nu eenmaal vanuit haar controlerende taak als volksvertegenwoordiger te beoordelen. Dus feitelijk werd hier de raad wederom buiten spel gezet.

quod_erat_demonstrandum

De oppositie viel van de bank toen de wethouder ook nog eens besloot met een blijkbaar Latijnse wijsheid “Quod erat demonstrandum” wat zoiets moest betekenen als hetgeen bewezen moest worden !! Hoe schofferend kun je zijn en daarop kwam de oppositie met een motie van afkeuring die niet werd aangenomen door tegenwerking van de coalitie die blijkbaar de bewijslust ook is verloren.

Latijns spreken we haast niet meer in de Gemeente Bergen, maar dialect wel en laat ik daar mee aflsuiten “Wat krom is kunde nie recht lullen!”

 

Patrick Robben (KERN Bergen)

www.kernbergen.com