Open brief

geplaatst in: Uit de raad | 0

Open brief aan de fracties van CDA Bergen en de Progressieve Kombinatie (PK) Bergen.


Motto: bestuurlijk handelen bij de wilde beesten af!

 

Geachte dame en heren,

 

De fractie KERN constateert in toenemende mate onwil bij het College van Burgemeester en wethouders om over actuele bestuurlijke zaken openheid van zaken te geven aan de gemeenteraad.

Aangezien het College in feite slechts de uitvoerders zijn van het hoogste bestuursorgaan, de gemeenteraad, is onze fractie in toenemende mate ongerust over het gebrek aan controle door de Raad op het handelen van het College.

Wij geven hieronder enkele voorbeelden.

 

Nadat de verkiezingen in het voorjaar 2015 leidden tot de samenstelling van het college werd een onderzoek van de Rekenkamer openbaar omtrent de uit de hand gelopen kosten betreffende het schoolvervoer. De Rekenkamer raadde onder andere de Raad aan grotere projecten te monitoren en om schriftelijke eind- en tussenrapportages te vragen. Dit advies heeft de afgelopen periode niet een keer tot een dergelijk verzoek aan het College geleid. Het College weigert consequent vragen rondom de voortgang en kosten rond het Maaspark Well te beantwoorden, maar beperkt zich tot gelikte huis-aan-huis folders. Iedere voortgang, behalve summiere cijfermatige informatie zonder adequate toegang ontbreekt over dit miljoenenproject.

 

Zo ook is de handelwijze van het College over de afronding van ons winkelcentrum Mosaïque.

De eindverantwoording bestaat slechts uit een korte mondelinge toelichting op in de Raad en commissies gestelde vragen en een niet onderbouwde en toegelichte cijfermatige opstelling. Ook hier betreft het een project waar de gemeente miljoenen aan heeft bijgedragen.

 

De fractie KERN wist enkele jaren geleden op tafel te krijgen dat de juridische kosten voor een relatief kleine voorziening de gemeente maar liefst 150.000,- euro had gekost.

Nadat recentelijk in de Limburger het bericht verscheen dat in het conflict een oplossing was gevonden vroeg KERN naar de ins en outs. Door het College werd gesteld dat het geen informatie kon geven omtrent deze kwestie aangezien in dat geval de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen geraakt zou worden. Op grond hiervan werd gebruik gemaakt van de wettelijke mogelijkheid om geheimhouding op te leggen en wel totdat betrokkenen zich akkoord verklaren met opheffing van de geheimhouding.

 

Dezer dagen werd in, naar nu blijkt, het door het College geïnitieerde project “Bergen Zaait” uitgerold. Zoals bij u bekend weigerde wethouder Roefs de simpele door KERN gestelde vraag omtrent de betrokkenheid van het College te beantwoorden. In de Raad hield de wethouder vol dat de fractie KERN door het College wel degelijk was uitgenodigd voor de onderhavige werkbijeenkomst. Geconstateerd moet worden dat het raadslid Ponjee, toen hij een poging deed onze fractie KERN in de raad in de hoek te zetten, terwijl inmiddels duidelijk werd dat van een uitnodiging door het College tot twee keer toe geen sprake was, door de burgemeester moest worden gecorrigeerd. Er zijn met die voor informatieverstrekking afgeschermde bijeenkomst naar nu blijkt kosten gemaakt tot minimaal 15.000,- euro.

 

Vorige week informeerde onze fractie in de gemeenteraad naar de ins en outs van het bij u en de burger bekende filmproject in de carré boerderij in Well, waar al een jaar lang een bedrag van 300.000,- euro als gemeentelijke bijdrage voor is gereserveerd. Behalve dat het College aangaf dat nu een filmlokatie in Afferden gevonden was, weigerde wethouder Buiting verdere vragen te beantwoorden. Niet duidelijk werd of de oorspronkelijke financiële dekking nog in stand werd gehouden, of er al voortgang was in de garanties en risico,s rondom de film, kortom geen antwoorden op raadsvragen.

Slechts 6 dagen later verneemt de fractie KERN opnieuw via de Limburger dat er sprake zou zijn van een overeenkomst tussen de filmmaatschappij EMS en de gemeente, met als locatie een leegstaande boerderij op landgoed Blijenbeek.

Dit is in strijd met het raadsbesluit én de provinciale opdracht om de opbrengsten van de delfstoffenwinning te investeren rond het Maaspark Well.

 

Uiteraard heeft onze fractie zo zijn gedachten over de bestuurlijke keuzen betreffende de diverse onder handen genomen projecten en de in onze ogen enorme verspilling van gelden.

Echter het is aan de meerderheid van de raad om de keuzen te bepalen.

Onze fractie zou een flink deel van de in voornoemde voorbeelden omgaande financiële middelen anders hebben ingezet. Voor een verbetering van de thuiszorg bijvoorbeeld of een echt adequate subsidie voor de Goederenbank, of Béjen, het behoud van een zwembad, het veel minder verhogen van de gemeentelijke WOZ belasting, de aanstelling van een zogenaamde blauwe BOA teneinde de veiligheid en het toezicht in onze openbare ruimte te vergroten. En wat te denken van een afronding van de accommodatieplannen, liefst in het centrum van Afferden of het terugbrengen van het mantelzorgcompliment naar de oorspronkelijk vergoeding van euro 200,- per jaar per mantelzorger?

 

Essentieel is echter vooral de verantwoordelijkheid die de fracties van het CDA en de PK op zich nemen door het College niet terecht te wijzen betreffende de wijze waarop verantwoording, of liever gezegd geen verantwoording wordt afgelegd aan de Raad.

Daar waar de Collegeleden slechts de uitvoerders zijn, is de Raad verantwoordelijk voor de controle en het toezicht op het handelen van het College.

Onze fractie betreurt het dat de kleinst mogelijke meerderheid in de Raad , 8 van de 15 raadszetels,

haar toezichthoudende- en controlerende verantwoordelijkheid niet neemt.

De fractie KERN doet een dringend beroep op de CDA- en PK fractie de democratie geen geweld aan te doen. Fractievoorzitter Knoops van het CDA pak uw rol als rentmeester weer op, Fractievoorzitter Valckx van de PK graaf diep in uw geheugen want mensen gaan toch voor stenen? Stop met het spelen met het geld dat voor onze burgers bestemd is en deels door onze burgers is opgebracht.

Ons rest slechts de korte vraag aan de twee coalitiepartijen: zou u uw eigen centjes net zo gemakkelijk en zonder onderbouwing of controle  uitgeven als u nu het College toestaat met de middelen van onze burgers?

 

Namens de fractie KERN Bergen,

 

Rolf Krijnen

(fractievoorzitter)


Klik hier voor de PDF versie.