E-16

geplaatst in: Uit de raad | 0

U kent het fenomeen vast wel en het komt altijd op een onplezierig moment. Het kondigt zich niet aan en het wordt uiteraard preventief niet gemeld.

Rennend door de keuken nog even de lekkere spulletjes uit de kast pakkend, glazen erbij en dat alles neer zettend op de tafel voor de televisie bedenkt u dat er meerdere personen gewenst zijn voor het spektakel op televisie. Een roep en schreeuw naar boven: “Het begint zo” doet de nodige trappen van het trappenhuis kraken en de bank is nadien volledig gevuld. Nog even wat te drinken inschudden en de toastjes kunnen gesmeerd worden. De televisie wordt aangezet en de afloop van goede tijden wordt nog snel meegepikt. Echter een ander dan het verwachte spektakel begeeft zich op de buis. Nog even checken en jawel verkeerde zender, snel overschakelen dus…. En dan komt hij.. E-16 vertoont de beeldbuis!

 

In het Ziggo geval zou deze vermelding vergezeld gaan van: “Deze zender zit niet in U abonnement of is U smartcard nog niet geactiveerd?” en uiteraard heeft ieder Noord-Limburgs gezin deze melding wel eens voor zich gezien. Dit vertoon doet mij denken aan het feit hoe er bij de Gemeente Bergen om wordt gegaan met het verstrekken van informatie en het delen van informatie. Burgers klagen dat ze bepaalde informatie van de gemeente niet krijgen en proberen zelfs via WOB verzoeken dit los te peuteren! Hierbij meld ik mezelf ook even aan als Raadslid die via een WOB verzoek heeft geprobeerd om bepaalde informatie boven water te krijgen toen er bepaalde data geheim gehouden werd, ook al werd er een begrotingswijzing ingediend! Uiteraard vergezeld van… nietszeggende informatie. Dat was niet de bedoeling en er werd meteen actie ondernomen en konden we de informatie gewoon inzien en verkrijgen. Er bleek achteraf helemaal niks aan de hand te zijn met deze informatie en er werd een acceptabele verklaring gegeven.

Waarom dan toch die terughoudendheid en geheimzinnigheid? Het land loopt haast over van het “HOT ITEM” Sociaal domein en overschrijding van kosten in deze. Zelfs in Venlo heeft dit nu al geleid tot het zelfstandig aftreden van de PVDA wethouder TAKS en de VVD wethouder van den Beucken. Alleen de CDA wethouder in Venlo besliste anders, hij vond niet dat hij enige schuld had. In Venlo kwam het fenomeen overschrijding aan het licht en dat was fors meer dan het eerder aangekondigde tekort van 4,3 miljoen en betekende dat de gereserveerde reserves voor eventuele tegenvallers in het sociale domein niet meer toereikend waren.

De wethouder in de gemeente Bergen heeft al medegedeeld een paar maanden geleden dat waarschijnlijk de 250.000 die we hadden gereserveerd als reserve voor tegenvallers wel eens gebruikt zou moeten worden! Waarom dat moest gebeuren en waaruit dat dan zou bestaan was niet geheel duidelijk. Vanuit de fractie KERN hebben we diverse malen om opheldering gevraagd over het sociale domein en sporadisch kwam daar wat informatie naar boven. O.a. dat bleek dat we huishoudelijk hulp en de EXTRA gerealiseerde bezuinigingen daarop van zo’n 550.000 over 2 jaar niet mee moesten tellen bij het sociaal domein, die vloeiden terug naar de algemene middelen en niet naar de eventuele verliezen in het sociaal domein. Nog in de laatste raadsvergadering is wederom gevraagd waar we aan moesten denken bij het sociaal domein en kregen we te horen dat dat uit de jaarrekening zal blijken, maar dat wel alvast een avond konden beleggen (een weekje voor het uitkomen van de jaarrekening) om het een en ander te bespreken met betrekking tot het sociaal domein! Ook andere fracties bleken toen over een E-16 melding te beschikken, immers de VVD kreeg ook geen antwoorden en zelfs de fractie van de PK kreeg een halve E-16 melding toegeschoven.

Het is natuurlijk helemaal niet vreemd dat we ook in Bergen onze zorgen hebben, immers we zitten gezamenlijk in de MGR Sociaaldomein waarin we samen met onder andere Venlo onze zorg inkopen. Dus daar blijken we gewoon een abonnement te hebben als gemeente dan wel, net als Venlo. De prijs van dat abonnement is ook gewoon bekend, net als bij Venlo. Alleen de gevolgen en de efficiency en effectiviteit van de uitvoering van het ingekochte ligt dan weer bij de Gemeentes zelf. Vandaar dan ook weer onze vragen aan de PK wethouder van Bergen, die er bovenop zat, volgens haar eigen woorden. Alleen het delen van de informatie die zij heeft blijkt een probleem te zijn. Voor degene die daar naar vragen staat een E-16 melding paraat. Ja, ook de smartcard blijkt geen oplossing te bieden want volgens de gehanteerde procedures in Bergen, is er geen bericht afgegeven in de zogenaamde Berap’s. Dat zou betekenen dat er dus geen aanzienlijke overschrijdingen zijn ten opzichte van de begroting 2016 en 2017, anders hadden deze daar gemeld moeten worden! Nee, deze smartcard bracht dus ook geen oplossing en we moeten verder in spanning wachten op het aankomende spektakel.

 

De toastjes hoeven niet in de kast en het lekkers mag blijven op de tafel. Indien u geen E-16 melding verkrijgt van de gemeente en geluk hebt dat u bent geabonneerd dan roep ik U op om binnenkort te komen genieten van al het spektakels in de Gemeente Bergen wat uit zal monden uiteindelijk in behandeling van onder andere de jaarrekening 2016 in de Raad van 11 juli 2017. Daarvoor worden ook nog wat bijeenkomsten gehouden in de vorm van commissies en avonden maar het kan zomaar een E-16-melding geven. Hopelijk gaat het goed en krijgen we eindelijk openheid van zaken en is het nieuwe gemeentewapen van Bergen geen voorbode van het “transparante” nieuws en kunnen deze 7 pijlen veilig opgeborgen gaan worden!

 

Patrick Robben KERN Bergen